Geldlessen voor jongeren op scholen
Jongeren die al op jonge leeftijd in de financiële problemen komen. Een trend volgens onze collega’s van jongerenwerk en hulp bij schulden. Omdat voorkomen beter is dan genezen, sloegen zij de handen ineen en gaan zij geldlessen geven op basisscholen en het middelbaaronderwijs. Deze lessen starten in maart 2024 tijdens de landelijke “Week van het geld’.
Supersnel maar niet doordacht
Met één à twee klikken iets kopen, achteraf betalen of snel geld willen verdienen. “Iets kopen of een abonnement afsluiten kan supersnel.”, licht jongerenwerker Stan van Kampen toe. “Als je daarbij bedenkt dat het brein van jongeren nog niet volledig ontwikkeld is en ze daardoor gemakkelijk beïnvloedbaar zijn, is het logisch dat ze af en toe verkeerde keuzes maken op financieel gebied. Ze kijken vaak vooral naar de korte termijn fun en niet naar de lange termijn gevolgen.”
Soms hebben die keuzes verstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld voor zogenaamde geldezels. Die laten hun bankrekening gebruiken door oplichters in ruil voor € 100. Vaak weten jongeren niet dat zij betrokken zijn bij oplichting. Maar uiteindelijk heeft de jongere een strafblad en gaat de dader vrijuit.
Lessen op scholen
Erover in gesprek gaan is de beste manier om bewustwording te creëren over dit onderwerp. Dat kan natuurlijk thuis, maar juist ook in een vorm waar jongeren met elkaar van gedachten wisselen over geld. “We zijn op zoek gegaan naar manieren die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. De lessen zijn interactief: met filmpjes, voorbeelden en stellingen dagen we ze uit om na te denken over wat ze zien en horen. Het gaat uiteindelijk om het maken van doordachte, slimme keuzes. Zo krijgen de leerlingen inzicht in hoe ze goed met geld omgaan. En worden ze een held met hun geld.
In de week van 11 t/m 17 maart starten de lessen op verschillende basisscholen. Ook op het Varendonck College; dan zijn de aanpak en de thema’s meer toegespitst op de belevingswereld van jongeren.