Vrijwilligers vertellen

Vandaag zit Mariet Thijs bij mij aan tafel. Mariet is 69 jaar en vrijwilliger bij OuderSupport en de Speelochtend van Onis Welzijn.

Wat doe je precies als vrijwilliger bij Onis Welzijn? En waarom heb je juist hiervoor gekozen?
“Ik werkte vroeger in de kraamzorg”, vertelt Mariet. “Op een gegeven moment ging dit niet meer. Daarna heb ik tot mijn 66e met heel veel plezier bij een tankstation gewerkt. Toen ik vervolgens met pensioen ging, wilde ik niet thuis zitten. Ik koos voor vrijwilligerswerk. Ik wilde per sé iets doen met kinderen. Het vrijwilligerswerk bij OuderSupport sloot helemaal aan bij mijn wensen. Ik ondersteun ouders bij wat zij nodig hebben. Bij de één houd ik me bezig met de kinderen zodat de ouders hun handen even vrij hebben. En bij de ander gaat het juist om met elkaar tijd op een leuke manier in te vullen.”

Wat maakt het vrijwilligerswerk zo belangrijk voor jou en wat levert het je op?
“Ik vind het belangrijk om iets om handen te hebben. Daarnaast ben ik iemand die nooit zo op de voorgrond staat. Door het vrijwilligerswerk heb ik het gevoel dat ik er toe doe. Dat ik iets kan betekenen voor een ander. Door steun te bieden waar ze dat nodig hebben. Maar ook dat ik gewaardeerd wordt en af en toe een pluimpje of een bedankje krijg. Dat doet met heel goed. De sociale contacten die ik heb door mijn vrijwilligerswerk zijn voor mij ook heel waardevol, juist omdat ik nooit zo voorop loop.”

De tips van Mariet

Voor vrijwilligers: Het is leuk om te doen! Informeer wat er te doen is en wat bij jou past en probeer het eens uit.
Voor organisaties: Zorg dat vrijwilligers voldoende inhoudelijke info krijgen voor het doen van hun vrijwilligerswerk. En kijk ook eens of het mogelijk is om onderling contact tussen de vrijwilligers te organiseren. Daar kunnen ze veel aan hebben.

Wil jij net als Mariet ook iets doen dat je zoveel moois oplevert?
Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale van Onis Welzijn
Ria Kandelaars, 06-38266670
r.kandelaars@oniswelzijn.nl

Dit keer ben ik in gesprek met Mieke Rooijmans.
Mieke is 54 jaar en ruim 5 jaar zwemmaatje van Frank; hij heeft epilepsie en woont in buitenhuis de Dommel van Kempenhaege.. Om de week gaan zij samen op maandagmiddag naar zwembad “De Abeel” in Someren om baantjes te trekken. De andere week gaan zij wandelen, fietsen of lekker een ijsje halen.

Deze keer vertelt Henriet Heijligers, 64 jaar. Ze is al 11 jaar vrijwilliger bij Eén Aarde waar zij lid is van de projectcommissie. Sinds september is ze ook ‘taalmaatje’ bij Onis Welzijn.

Wat zijn jouw taken binnen jouw vrijwilligerswerk?
Bij Eén Aarde beoordeelt Henriet samen met andere vrijwilligers de sponsoraanvragen van projecten. Daarnaast houdt zij contact met een aantal projecten over hoe het met het project verloopt. Soms gaat zij tijdens haar vakantie ook op bezoek bij projecten.
Bij Onis Welzijn begeleidt zij Mónika. Mónika komt uit Slowakije en wil graag de Nederlandse taal beter leren. Henriet gebruikt hiervoor de methode “Spreektaal”.
“De taal leer je door veel te praten. Daarnaast hebben we het over Nederlandse gewoontes, gebruiken en de gang van zaken. Het gaat dus verder dan de taal, het gaat om kennismaken en op weg helpen in Nederland” vertelt Henriet.

Video's | Vrijwilligerswerk