Vrijwilligerswerk doen

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen?

In Nederland zijn er rond de 4 miljoen mensen die vrijwilligerswerk doen. Dit doen ze bij verschillende verenigingen en organisaties zoals in welzijn, zorg, sport en cultuur, maar ook in de natuur of bij organisaties als de dierenbescherming en nog veel meer.
Dankzij deze vrijwilligers is het mogelijk om allerlei activiteiten te organiseren en voorzieningen zoals bijvoorbeeld allerlei verenigingen, musea en zorg en welzijn draaiende te houden.

Het doen van vrijwilligerswerk is fijn voor de ander, maar vrijwilligerswerk levert ook jou wat op:

 1. Het is gezond
  Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligerswerk doen heel gezond is voor mensen. Zo helpt vrijwilligerswerk onder andere om de gevolgen van stress en angst tegen te gaan: het levert sociale contacten op die een positief effect hebben op het welbevinden en vermindert de kans op een depressie. Het maakt mensen aantoonbaar gelukkiger. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen versterkt en dat werkt weer door in de manier waarop mensen in het leven staan. Verder blijkt uit het onderzoek dat oudere vrijwilligers door het vrijwilligerswerk meer bewegen, minder kans hebben op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en betere denkvaardigheden hebben.
 2. Nieuwe mensen leren kennen
  Door het doen van vrijwilligerswerk kom je in contact met mensen die dezelfde interesses hebben. Daarom is het een goede manier om andere mensen te ontmoeten en je netwerk te vergroten. Je kan op deze manier met mensen in contact komen die je anders nooit zou ontmoeten. En je zult de eerste niet zijn die een mooie vriendschap aan het vrijwilligerswerk over houdt.
 3. Je kunt iets betekenen voor een ander
  Als vrijwilliger maak je een verschil in de samenleving of in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past. Door je inzet kun je écht iemands dag een beetje mooier maken!
 4. Boost je CV
  Door het doen van vrijwilligerswerk doe je ervaring op in werkzaamheden die je zelf uit kiest. Zo ontdek je wat goed bij je past en ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Dit alles is kun je op je CV vermelden waardoor je vrijwilligerswerk misschien wel een hele mooie opstap kan zijn naar de baan van je dromen!
 5. Het is Leuk!
  Vrijwilligerswerk is vooral ook heel leuk om te doen. Soms zijn er projecten of klussen waar je zó enthousiast over bent, dat het gewoon super leuk is om hier aan mee te werken.
 6. Je blijft actief en voelt je nuttig
  Vrijwilligerswerk is een prima manier om actief te zijn of actief te blijven. Al het vrijwilligerswerk is nuttig waardoor het je meestal ook een goed gevoel geeft. Het maakt niet uit of je nu met pensioen bent, of nog studeert, vrijwilligerswerk is een prima manier om je maatschappelijk betrokken te (blijven) voelen.
  Vier dagdelen per week of één per maand. Net wat jij wilt en zoekt!
 7. Doe het voor de extra’s
  De iets minder onbaatzuchtige mensen kunnen het ook doen voor de gratis extra’s in ruil voor wat vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld op festivals: na enkele uurtjes achter de bar, pik je nog een concert van een topartiest mee. Of in musea: gratis kunst kijken na eerst bij een infobalie te hebben gestaan. Ook laten veel organisaties hun waardering voor de vrijwilligers blijken door het geven van een cadeautje of het organiseren van een uitje.

 

Video's | Vrijwilligerswerk

Video | Vluchtelingenwerk

© Onis Welzijn