Alles voor verenigingen en vrijwilligersorganisaties

Bestuurlijke aanspakelijkheid van de collectieve vrijwilligersverzekering

Het organiseren van een evenement valt niet zondermeer onder de collectieve vrijwilligersverzekering. De verzekering is voor de vrijwilliger, een particulier persoon.
Een evenement wordt georganiseerd door een entiteit en afhankelijk van het evenement is een aanvullende dekking gewenst.

De organisator, veelal een rechtspersoon/entiteit, kan worden aangesproken voor schade een derde overkomen.

Bijvoorbeeld een wielerronde waar veel publiek op afkomt en veiligheid is niet voldoende geborgen, dan kan de organisator worden aangesproken. Dit val niet onder de collectiviteit, of een carnavalsoptocht waarbij men ook een locatie afhuurt om een feest te organiseren waar veel mensen op afkomen. Dit zijn risico’s die niet zondermeer onder de dekking vallen.

Er zijn ook kleinere evenementen, denk daarbij aan een straatfeest of kindervakantieweek die wel onder de dekking kunnen vallen van de collectieve vrijwilligersverzekering. Het is daarom ook altijd goed, als je iets organiseert,  even contact op te nemen om te overleggen. Dit wordt veel en vaak gedaan, waarbij de ene keer het advies is om een aanvullende evenementenaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en de andere keer kan Meeus bevestigen dat het onder de dekking valt.

De ervaring bij de verzekeraars met grotere evenementen zijn niet altijd goed te noemen, denk daarbij aan carnavalsoptochten waarbij ongelukken gebeuren met de praalwagen of trekkarren waar mensen op vervoerd worden of het truckfestival in Haaksbergen waardoor er door de verzekeraars een strenger beleid wordt gevoerd.

De gemeente collectiviteit is geschreven naar de inwoners van een gemeente die zich inzetten als vrijwilliger voor de samenleving waarbij een maatschappelijk belang is gediend. De vrijwilliger die zich dus inzet tijdens een evenement, denk daarbij aan bijvoorbeeld kaartverkoop, een stand bemannen e.d. zijn gewoon verzekerd.

Bij vragen, Onis Vrijwilligerscentrale, Carien van Eijden, contact

Video's | Vrijwilligerswerk

© 2017 Onis Welzijn

Hoofdmenu